Més informació sobre les galetes

Què és una galeta?

Una galeta és un arxiu de text inofensiu que s’emmagatzema en el teu navegador quan visites quasi qualsevol pàgina web. La utilitat de la galeta és que la web sigui capaç de recordar la teva visita quan tornis a navegar per aquesta pàgina.  Tot i que molta gent no ho sap, les galetes es porten utilitzant des de fa més de 20 anys, quan van aparèixer els primers navegadors per la World Wide Web.

Què NO ES una galeta?

No és un virus, ni un troià, ni un cuc, ni spam, ni spyware, ni obre finestres pop-up.  No és cap codi maliciós ni poden fer malbé el teu equip, ja que únicament emmagatzema informació teva.

Quina informació emmagatzema una galeta?

Les galetes no solen emmagatzemar informació sensible sobre tu, com targetes de crèdit o dades bancàries, fotografies, el teu DNI o informació personal, etc. Les dades que guarden són de caràcter tècnic, preferències personals, personalització de continguts, etc.

El servidor web no t’associa la galeta com a persona sinó al teu navegador web. De fet, si navegues habitualment amb Internet Explorer i proves de navegar per la mateixa web amb Firefox o Chrome veuràs que la web no s’adona que ets la mateixa persona per què en realitat està associat al navegador, no a la persona.

Quin tipus de galetes existeixen?

  • Galetes técniques : Son les más elementals y permiten, entre otras cosas, saber cuándo está navegando un humano o una aplicación automatizada, cuándo navega un usuario anónimo y uno registrado, tareas básicas para el funcionamiento de cualquier web dinámica.
  • Galetes d’anàlisis: Recullen informació sobre el tipus de navegació que està realitzant, les secciones que més utilitza, productes consultats, franja horària d’ús, idioma, etc.
  • Galetes publicitàries: Mostren publicitat en funció de la teva navegació, el teu país de procedència, idioma, etc.

Què són les galetes pròpies i les de tercers?

Les galetes pròpies són les generades per la pàgina que està visitant i les de tercers són les generades per serveis o proveïdors externs com Facebook, Twitter, Google, etc.

Què passa si desactivo les galetes?

Perque entenguis l’abast que pot tenir el fet de desactivar les galetes podem passar uns exemples:

  • No podràs compartir continguts d’aquesta web a Facebook, Twitter o qualsevol altra xarxa social.
  • El lloc web no podrà adaptar els continguts a les teves preferències personals, com sol ser habitual a les tendes en línia.
  • No podràs accedir les àrees personals dels llocs webs que en disposin d’una com La meva conta, o El meu perfil o Les meves comandes, ja que normalment fan servir galetes per desar les preferències i dades rellevants.
  • Les tendes en línia fan un ús intensiu de les galetes per guardar per exemple el contingut de la cistella de la compra, així que és possible que puguis fer-les servir.
  • No serà possible personalitzar les teves preferències geogràfiques com la franja horària, divisa o idioma.
  • El lloc web no podrà realitzar analítiques sobre els visitants i el tràfic de la web, el que dificultarà que la web sigui competitiva.
  • No es podrà mostrar publicitat sectoritzada, que reduirà els ingressos publicitaris de la web , però també la qualitat de la publicitat que se’t mostra al lloc web.
  • Totes les xarxes socials fan servir galetes, si les desactives, no podrà veure el contingut de les xarxes socials des del lloc web.

Es poden eliminar les galetes?

Sí, i no solament eliminar, sinó també bloquejar, de forma general o particular per un domini específic.

Per eliminar les galetes d’un lloc web hauràs d’accedir a la configuració del teu navegador i allí podràs buscar les galetes associades al domini del lloc web del qual vols eliminar les galetes i procedir a la seva eliminació.

A continuació t’indiquem com accedir a una galeta determinada del navegador Chrome. Nota: aquests passos poden variar en funció de la versió del navegador:

  1. Ves a Configuració o Preferències a través del menú Arxiu o bé des de la icona de personalització que apareix a dalt a la dreta del navegador.
  2. De les diferents seccions, escull l’opció Mostrar opcions avançades.
  3. Ves a Privacitat, Configuració de contingut.
  4. Seleccioni Totes les galetes i les dades de llocs.
  5. Apareixerà un llistat amb totes les galetes ordenades per domini. 
  6. Ara només has de seleccionar la galeta que vols eliminar i pitjar sobre la X per dur a terme la seva eliminació.

Per accedir a la configuració de galetes del navegador Internet Explorer segueix aquests altres passos, tot i que també poden variar en funció de la versió del navegador:

  1. Ves a Eines, Opcions d’Internet
  2. Fes clic sobre Privacitat.
  3. Desplaça la barra d’ajust fins a seleccionar el nivell de privacitat que desitgis.

Para accedir a la configuració de galetes del navegador Firefox segueix aquests altres passos, tot i que també poden variar en funció de la versió del navegador:

  1. Ves a Opcions o Preferències, segons el sistema operatiu.
  2. Seleccionar Privacitat.
  3. A l’Historial escull Fer servir una configuració personalitzada per l’historial
  4. Ara veuràs l’opció Acceptar galetes, que pots activar o desactivar segons les teves preferències.

Para accedir a la configuració de galetes del navegador per dispositius Android, segueix  aquests altres passos, que també poden variar en funció de la versió:

  1. Executa el navegador i pitja la tecla Menú, i després Ajustaments.
  2. Ves a Seguretat i Privacitat
  3. Ves ara a l’opció Acceptar galetes per que s’activi o desactivi la casella.